top of page

            Ä°yi günler

                                                  

            Duyduk ki Avrupa Gönüllü Hizmeti diye bir ÅŸey duymuÅŸsun ve yararlanmak istiyormuÅŸsun. Yurtdışı, gezi, dil eÄŸitimi falan gibi kavramlar kafanı kurcalıyormuÅŸ. Tam da ne olduÄŸunu anlamamışsın ama baÅŸvurmakta fayda var diye düşünüyorsun.

           

            BaÅŸvurayım deyip saÄŸa sola ilginç epostalar atmanı ve çevrene yarım çeyrek sorular sormanı önlemek için bu dosyayı hazırladık. Çünkü açıkçası kendini ve baÄŸlı bulunduÄŸun toplumu sıklıkla rezil ediyorsun. Deneyimlerimiz bize bunu gösterdi en azından.

 

            Bu konuda baÅŸta www.ua.gov.tr olmak üzere birçok yerden net ve güzel bilgiler edinebilirsin, ancak bunu demenin yeterli olmadığını biliyorum. Bu nedenle sana Avrupa Gönüllü Hizmeti'ni özetlemeye çalışacağım. Bu iÅŸe bulaÅŸmaya kararlıysan seni şöyle bir güzergah bekliyor:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          

 

 

 

  Kararlıysan devam edelim. Öncelikle bu iÅŸin ÅŸartlarından konuÅŸalım:

 

            YaÅŸ sınırı:

            18 – 30 yaÅŸ aralığında olman gerekiyor, deÄŸilsen okumayı bırakabilirsin. Ayrıca takvim yaşı önemli, içinde olduÄŸun yaÅŸ deÄŸil!

 

Devam edelim:

 

            Avrupa Gönüllü Hizmeti (metinde bundan sonra AGH olarak adlandırılacak) Avrupa BirliÄŸi tarafından saÄŸlanan bir imkan olup Türkiye'nin de dahil olduÄŸu bir eÄŸitim çalışmasıdır. Yani bu iÅŸe dahil olmak isteyince bir ÅŸirketle ya da seyahat ajansıyla çalışmıyor olduÄŸunu bilmelisin. Dolaylı olarak devletten destek alıyor olacaksın.

 

 

       Peki nedir AGH?

 

      Biraz baÅŸa dönelim.

 

            Toplumumuzda grup halinde kar amacı gütmeden çalışmalar yapan kiÅŸiler bir kimlik edinmek adına dernekler kurarlar. DuymuÅŸ olmalısın, bunlara sivil toplum kuruluÅŸu(STK) adını veriyoruz. Ayrıca devlete baÄŸlı çalışan kuruluÅŸların da (belediye, üniversite vb. ) ve yeni dönemde ÅŸirketlerin de topluma faydalı çalışmalar yapıyor olduÄŸuna rastlamışsındır. Avrupa'da da benzer çalışmalar yapan STK'lar ve devlet kurumları var, Türkiye gibi.

 

            Bu tür kuruluÅŸlar topluma faydalı çalışmalar yaparken insan gücüne ihtiyaç duyarlar. AGH ile de farklı bir ülkeden bir gönüllüyle çalışma imkanına kavuÅŸurlar.

 

            Örnek vermek gerekirse; yardım dağıtmak, çöp toplamak, kanser hastası çocuklarla akvitiler yapmak gibi çalışmalar bu tür kuruluÅŸların aktiviteleri olabilir. Sen de eÄŸer bir gönüllü olmaya karar verdiysen gittiÄŸin kuruluÅŸlarda bu ya da buna benzer bir çalışmada yer alacaksın demektir.

 

            Kısacası temel olarak AGH baÅŸka bir ülkede 2 hafta – 1 yıl süre boyunca topluma yarar saÄŸlamayı amaçlayan bir kuruluÅŸa gidip onlara yardım etme çalışmasıdır.

 

            Hiç gönüllülük yaptın mı bilmiyorum ama önce kendini böyle bir ÅŸey yaparken kafanda canlandır. EÄŸer yapamam bu tür çalışmalar diyorsan okumayı bırakabilirsin.

 

             Ulusal Ajansın sunduÄŸu onlarca programdan birisi olan AGH ile 18-30 yaÅŸları arasında yüzlerce gencimiz mezuniyet ve dil yeterliliÄŸine bakılmaksızın, 1 yıla kadar Avrupa’da diledikleri bir ülkede gönüllü faaliyetlerde yer alarak yabancı dillerini geliÅŸtirebilmekte, yepyeni bir dil öğrenebilmekte kültürlerarası iletiÅŸim becerilerini artırabilmekte, hiç tanımadığı yeni bir ortamda çalışabilme ve iletiÅŸim kurabilme stratejilerini öğrenebilmekte ve bu sayede ülkeye döndüklerinde kazandıkları özgüvenle iÅŸ piyasasında seçeneklerini çeÅŸitlendirebilmektedirler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çalışabilecek misin böyle?

 

            AGH'nin ne olduÄŸunu anladığına göre ne olmadığını konuÅŸalım biraz da.

 

Dil EÄŸitimi deÄŸildir.

 

            AGH'yi dil kursu sananlar var aramızda. AGH ile baÅŸka bir ülkeye gidiyor olmandan dolayı o ülkenin dili ve yanında (muhtemelen) ingilizce öğrenme ÅŸansına sahip olacaksın. Hatta sana ülke dili için basit bir eÄŸitim de verilecek. Bu eÄŸitim sıklıkla haftada en fazla dört saat olmakta. Yani yalnızca dil öğrenmek için gidiyorsan AGH senin için iyi bir seçenek deÄŸil. Hem piyasada birçok dil kursu var.

 

Ücretsiz seyahat – turistik tur değildir.

 

            Gidenlerin fotoÄŸraflarını görüyorsun, diyorsun güzel iÅŸ. Ama onlar çöp toplarken ya da yaÅŸlılarla garip oyunlar oynarkenki fotoÄŸrafları paylaÅŸmıyorlar. Bank boyarkenki resimler nette yok nedense? AGH ile gittiÄŸinde haftada en az 35 saat gönüllülük yapman gerekiyor. Bu kadar gönüllü bir insan deÄŸilim diyorsan okumayı bırakıp turların web sitelerine girebilirsin.

 

Ä°stihdam deÄŸildir.

 

            Yeni mezunsun belki de, ya da iÅŸsizsin ülkende. Åžu ülkeye kapağı atayım da orda iÅŸ bulurum diyorsan yanılıyor olabilirsin. Vizen çalışma iznine sahip olmanı saÄŸlamayacak. Ayrıca yapacağın iÅŸler herhangi bir çalışanın yerine geçmeni saÄŸlayacak türden iÅŸler deÄŸil. Halihazırda devam etmekte olan çalışmalara yardımcı olmak üzere gideceksin. Maddi eder oluÅŸturacak herhangi bir çalışmada yer alamazsın, dernekte profesyonel manada çalışamazsın. Basit yardım çalışmaları yapabilirsin ancak. Elbette ki kendini gösterip projeni tamamlayıp dernekte profesyonel çalışmaya baÅŸlayabilirsin ama proje sürerken yapamazsın.

 

Ãœniversite eÄŸitimi deÄŸildir.

 

            Okuldaki derslerin yerine saydırma ÅŸansın yok bu projeyi. Transkript de vermiyorlar. Orda bulunduÄŸun süre içinde ordaki bir eÄŸitim kurumuna kayıt yaptırıp okumaya baÅŸlayamıyorsun.

 

Ama AGH ile şu haklara sahip olacaksın:

 

            Vize masrafın, vize ulaşım masrafın, gideceÄŸin ülkeye ulaşımın, orda insani ÅŸartlarda konaklama gereksinimin, gıda ihtiyacın, gerekiyorsa gönüllü çalışma yapacağın yere ulaşımın, temel dil eÄŸitim masrafın karşılanacak. Ayrıca aylık belli bir cep harçlığına sahip olacaksın. Projen tamamlanınca youthpass adı verilen bir sertifika alacaksın.      Haftada iki gün, buna ek olarak da ayda iki gün izin hakkın var.

 

Başvuru süreci

 

            AGH yapmak için temelde iki tür kuruluÅŸa ihtiyacın var: Gönderen kuruluÅŸ (sending) ve Ev sahibi kuruluÅŸ. Gönderen kuruluÅŸ bulunduÄŸun ülkede yer alan ve bu projelerde bulunmaya yetkilendirilmiÅŸ kuruluÅŸ anlamına geliyor. Tabi seni de göndermek istiyor olması gerekecek.

            Ev sahibi kuruluÅŸ ise gidip gönüllülük yapmak istediÄŸin kuruluÅŸ demek oluyor. Ev sahibi kuruluÅŸların sıralı tam listesi:

 

 http://europa.eu/youth/evs_database

 

            Ä°lk önce ne üzerine gönüllülük yapacağına karar vermelisin.

 

            Yukardaki web sitesi aracılığıyla kendine uygun ev sahibi kuruluÅŸlar seçeceksin. Bunu yaparken arama motorunda kuruluÅŸların çalıştığı konuları ana baÅŸlıklarıyla görebilirsin. EÄŸer ki tarih üzerine çalışan bir kuruluÅŸ istiyorsan ona göre araÅŸtırmalısın.

                Bu noktada ülke seçimi, aktivitelerin incelenmesi vb. ayrıntılar tercihine kalmış. Ä°lgili kuruluÅŸların eposta adreslerini toplayıp bu kuruluÅŸlarla iletiÅŸime geçmen, onlara cv ve motivasyon mektubu göndermen gerekiyor. Bu arada H hostun kısaltması, H olan kuruluÅŸlara bakacaksın.

 

Özgeçmiş ve Motivasyon Mektubu

 

Öncelikle söyleyelim, bu iki dosya da ingilizce hazırlanmalı.

 

            ÖzgeçmiÅŸ

 

 

            Herhangi bir kurum veya kuruluÅŸ tarafından özel bir amaçla istenen ve kiÅŸinin hayatını, yeteneÄŸini, iÅŸ yapma gücünü ortaya koyan (belgeleyen) tanıtım yazısına öz geçmiÅŸ denir.

 

Bu konuda önerilen özgeçmiş türü, AB'de kabul gören europass'tır. Nette birçok örneği var.

 

            Motivasyon mektubu

 

            Motivasyon mektubu baÅŸvurmakta olduÄŸun hususu neden istediÄŸini anlatmaya çalıştığın, bu çalışmada yer almak istemendeki doÄŸrudan ve dolaylı nedenleri belirttiÄŸin bir yazıdır.

 

            Bu mektubun birinci kısmında kendinizi ve önceki deneyimlerinizi ana hatlarıyla anlatabilirsiniz. Ä°kinci kısım ise söz konusu ev sahibi kuruluÅŸ ve proje ile ilgili olmalı ve her ev sahibi proje için ayrı olacak yazılmalıdır.

 

            Karşı kuruluÅŸ seni bu iki dosya ile tanıyacağından özellikle motivasyon mektubunda kendini çok iyi tarif etmelisin. Zayıf ve güçlü yanlarından söz etmeli, yapacağın gönüllü çalışmalarla ilgili olabilecek iyi yanlarını net olarak belirtmelisin. Ayrıca neden özellikle bu çalışmada yer almak istediÄŸini güzel ve usturuplu ÅŸekilde anlatmalısın.

            Unutma, ev sahibi kuruluÅŸ alacağı gönüllüyü motivasyon mektubuna göre belirliyor!

 

            Aramızda gidip milletin motivasyon mektuplarından kopyala yapıştır yapanlar var. Biliyoruz bu arkadaÅŸları. Ev sahibi kuruluÅŸlar da biliyor artık. Geldi mi hemen siliyorlar. O bakımdan farklı bir ÅŸeyler yaz, kendinden söz et, uzun olmak zorunda deÄŸil. Zaten gerçekten aktiviteler kafana yattıysa, yapmak istiyorsan güzel ÅŸeyler yazacağından eminim. Lütfen özen göster motivasyon mektubuna.

            Ev sahibi kuruluÅŸa tonla baÅŸvuru geliyor senin gibi. Kendi iÅŸine yarayacak, eli yüzü düzgün, dürüst, zeki, çevik, ahlaklı bir gönüllü bakıyor o da. GelmiÅŸken iyisinden gelsin diyor yani.

 

            Bu iki dosyan hazırsa gitmek istediÄŸin kuruluÅŸlara ait eposta adreslerine eposta atabilirsin. Bir nokta daha var, bazı kuruluÅŸlar gönderen kuruluÅŸ da isteyebiliyor senden.

 

Gönderen kuruluş

 

            Yine aynı web sitesinden Türkiye'deki S olan (sending) kuruluÅŸları bulup bu kuruluÅŸlarla iletiÅŸime geçeceksin. Önerim kendi ilindeki bir kuruluÅŸa baÅŸvurmandır. Hem kolaylık olur, yüz yüze görüşürsün. BahsettiÄŸim özgeçmiÅŸ ve motivasyon mektubunu gönderen kuruluÅŸunun senin adına göndermesi daha uygun olur.

 

            Unutma, amacını iyi açıklayan bir içeriÄŸe sahip, kendini tanıttığın, her kuruluÅŸa özel olarak gönderdiÄŸin, ekinde özgeçmiÅŸ ve motivasyon mektubu bulunan bir eposta adresine her zaman yanıt gelir.

 

            Bazı kuruluÅŸlar bir soru – cevap formu da talep edebilir senden, bunları da takip etmelisin. KuruluÅŸa özel baÅŸvuru formlarını da en kısa zamanda doldurup yollamalısın. Ulaşılabilir olmalı, eposta kutunu sık kontrol etmelisin. Soruların için ulusal ajansa ve gönderen kuruluÅŸuna baÅŸvurmayı unutma.

 

 

Hadi şimdiden hayırlı olsun!

bottom of page